Multidisciplinaire Beroepsvereniging voor complementair therapeuten 

De FAGT is een multidisciplinaire beroepsvereniging voor complementair therapeuten.
Maar wat houdt dat nu in: een multidisciplinaire beroepsvereniging voor complementair therapeuten?

Complementair therapeuten

Allereerst zijn al onze therapeuten geschoold in een beroep welke in de medisch-sociale en/of psychosociale sector vallen. We hebben het dan bijv. over een opleiding in acupunctuur, psychosociaal therapie, homeopathie, reflexzonetherapie etc.


Sinds de oprichting van de vereniging (1994) duren deze opleidingen tenminste drie, maar veelal vier jaar, waarbij medische basiskennis (MBK) of psychosociale basiskennis (PsBK) altijd uitgebreid aanwezig moet zijn om je bij de FAGT te kunnen laten registreren. Daarnaast dien je bovendien in het bezit te zijn van een MBK of PsBK diploma volgens PLATO termen om in aanmerking te komen voor toetreding tot de FAGT.

Hiermee is gewaarborgd dat al onze leden (potentieel) gevaarlijke situaties kunnen herkennen en onderkennen. In dergelijke situaties zullen onze leden onmiddellijk doorverwijzen naar artsen.

Multidisciplinair

Dit heeft binnen de FAGT een tweeledige betekenis.
Enerzijds bestaat onze vereniging uit therapeuten met zeer verschillende beroepen. In de complementaire sector zijn er ook verenigingen die maar op één discipline zijn gebaseerd (uni-disciplinair), zoals bijvoorbeeld reflexzone-, hypnotherapie of energetische therapie. De FAGT kent veel verschillende beroepen onder haar leden.

Anderzijds kent de FAGT ook een flink aantal leden die twee of zelfs drievoudig zijn opgeleid. Dit zijn therapeuten die apart geschoold zijn voor bijvoorbeeld acupunctuur, tuina en chinese kruidengeneeskunde, of die geschoold zijn op een combinatie van homeopathie en fytotherapie. Er zijn ook meerdere therapeuten die zowel medisch sociaal als psychosociaal geschoold zijn. Dit geeft mogelijkheden binnen de FAGT welke je bij een uni-disciplinaire vereniging niet zal vinden.

Vakgroepen

Om ervoor te zorgen dat we geen eindeloze lijst met beroepen hanteren, onderscheiden we binnen de FAGT vakgroepen. Er zijn binnen de FAGT vijf basisvakgroepen zodat zowel therapeuten, cliënten en zorgverzekeraars een helder inzicht hebben wat ze van een bepaalde complementaire therapie kunnen verwachten.

Binnen de FAGT zijn dit:

  • Lichaamsgericht (therapievormen waarbij je wordt aangeraakt)
  • Oosters (oosterse geneeswijzen)
  • Psychosociaal (therapievormen waarbij je gesprekken hebt of met geestelijke aspecten werkt)
  • Energetisch (therapievormen waarbij met de energie van cliënten wordt gewerkt)
  • Natuurgeneeskunde (therapievormen waarbij met planten, bloemen, kruiden, extracten etc wordt gewerkt)

Zo is een geordende en gestructureerde vereniging ontstaan, waar veel therapeuten zich goed bij voelen.